Til forside

DJØFbladet nr. 1, 2003

© DJØF ONline 07.01.2003

Separation uden skænderi

Mediation som løsning i parforholdets konflikter.

Af Charlotte Bach, freelancejournalist

------------------------------------------------------------------------

 

At opløse et parforhold kan give anledning til mange skænderier af både følelsesmæssig og økonomisk art. En retssag kan være så følelsesmæssigt opslidende, at kommunikationen mellem parterne kun kan foregå gennem advokater. At løse konflikt gennem mediation giver imidlertid mulighed for at parterne bidrager til løsninger i et positivt forhandlingsklima. John Mott, nyligt separeret, fortæller her om sin personlige oplevelse af mediation.

En separation kom for et års tid siden på tale mellem ledelseskonsulent John Mott, herboende englænder gennem 17 år, og hans kone. Først gik parret til en psykolog i et forsøg på at få ægteskabet til at fungere. Men det faldt ikke heldigt ud. Psykologen anbefalede dem at opsøge advokat Pia Deleuran, der siden 1998 har været certificeret som mediator. John Mott kendte ikke meget til mediation inden for advokatbranchen og opsøgte i første omgang en traditionel advokat, som udelukkende fokuserede på ret og pligt og økonomi.

"Jeg ved fra mit virke som selvstændig ledelseskonsulent, hvor vigtigt det er at få en holistisk tilgang til tingene," siger John Mott.

"Jeg ønskede for min kone og jeg, at vi kunne snakke os frem til en løsning uden at sidde i hver sit hjørne med hver sin advokat og holde fast på vores ret. At have to advokater, der hver især forsøger at trække den bedste løsning i land til sin klient, følte jeg, var helt forkert. Vi skulle jo også have følelserne med i det her, og vi skulle kunne kommunikere på en ordentlig måde bagefter uden at føle, at den ene part var løbet med den største gevinst. Så en mediation med kun én advokat, der søger mindelige løsninger gennem samtaler med parterne, følte jeg, var en god løsning."

Klare regler og fælles dagsorden

Inden det første møde med Pia Deleuran modtog John Mott og hans kone lidt skriftligt materiale, der beskrev, hvordan en mediation foregår. Blandt andet at et forløb, der drejer sig om opløsning af parforhold, typisk vil strække sig over 4-6 samtaler, at samtalerne indledes med, at parterne oplyser hvilke forhold, der ønsker drøftet, samt at man aftaler nogle klare regler for, hvordan samtalen skal foregå.

"Vi præsenterede vores problemer, og jeg skal straks indrømme, at det er en meget følelsesladet proces. Man bliver nemt irriteret på hinanden. Men Pia Deleuran havde en evne til at få os dysset ned på en rolig og professionel måde. Hun er dygtig til at stille spørgsmål og til at opstille kompromiser. Vi bidrog hver især med forslag og idéer, og Deleuran klarificerede og konkluderede. Det blev alt sammen spiseligt og konstruktivt - for os begge, skulle jeg mene."

Foruden mediator og de to parter befandt der sig en flip-over i rummet. Mødets dagsorden, som John Mott, hans kone og Pia Deleuran sammen fandt frem til, blev skrevet på flip-over'en og nøje fulgt under samtalen.

"Vi havde altså en fælles dagsorden i stedet for at sidde med hver sit papir og kræve hver sit, og heri ligger en af de væsentligste forskelle mellem en mediation og et traditionelt forløb."

"Begge parter blev hørt, og deres holdninger og perspektiver blev udlagt. Ingen havde ret, men dagsordenen bevirkede, at vi kunne kommunikere og være enige om vores uenighed", fortæller John Mott.

Separationen kom på plads gennem statsamtet, og spørgsmålet om, hvor de to børn skulle bo, blev afklaret. Der blev aftalt fælles forældremyndighed.

Næste trin drejede sig om bodelingen. De to biler, huset, møblerne, virksomheden. Der var mange muligheder, og de blev alle nøje overvejet. Ved et traditionelt forløb med to advokater skal alle værdier vurderes og deles ud fra vurderingen. Ved mediation udarbejdes en bodelingsoverenskomst, hvor parterne har talt sig frem til enighed.

"Under opløsning af parforhold kan børn og bodeling virkelig give anledning til

 


Toppen af siden

Forside
Mediation
Sanne Vahlun
NLP
Empati
Foredrag
Kurser
Brochure
Bibliotek
Kontakt
Borrevej 20 · 6400 Sønderborg · Tlf. 7443 7048 · sanne@vahlun.dk