Til forside

Konflikter rummer energi til udvikling

 

Mange store og små konflikter afgøres som regel af en dommer i retten, men kunne lige så godt blive afgjort af parterne selv. Det kaldes mediation og er et alternativ til en opslidende og dyr retssag. Advokat Sanne Vahlun er mediator og har etableret sin egen mediatorvirksomhed i Sønderborg.

 

Af Søren Kristoffersen/SciCom

 

En konflikt er sjælden sort-hvid og rummer mange aspekter af følelsesmæssig karakter, som ikke kan løses i en retssal. Skal man f.eks. dele en appelsin mellem to parter, ville det være nærliggende at skære den midt over. Men hvis man spørger ind til, hvad parterne ønsker at bruge appelsinen til og det viser sig, at den ene part kun er interesseret i skallen og den anden hellere vil have saften, skal appelsinen jo deles på en anden måde. Men en sådan løsning kræver, at parterne kommer i direkte dialog med hinanden for at få afklaret deres individuelle behov og herefter blive enige om en løsningsmodel. I en mediation er det målet at få løst konflikten, så begge parter får noget positivt ud af konflikten. Metoden vinder mere og mere udbredelse i erhvervslivet, dels fordi sagsgangen forkortes og i mange tilfælde er mere tilfredsstillende og billigere end en opslidende retssag.

Fra advokat til mediator

Sanne Vahlun har virket som advokat siden 1989, men i sin lange karriere følte hun, at der manglede noget.

"Når en sag er vundet står begge parter ofte med en flad fornemmelse. Det er logisk nok, at den part, der har tabt sagen, vil stå tilbage med en følelse af afmagt, men jeg oplever også, at den part, der har vundet sagen, ikke altid er tilfreds", fortæller Sanne Vahlun.

For et par år siden begyndte Sanne Vahlun at undersøge, om der kunne være et alternativ til den traditionelle retssag. I sin søgen blev Sanne Vahlun opmærksom på begrebet mediation.

Mediation betyder at søge mod midten. Metoden er udviklet på baggrund af 25 års forskning på Harvard Law School og bliver i dag brugt i hele Europa og i USA til konfliktløsning. Ved mediation skal de stridende parter selv finde frem til en løsning. Mediatoren er den neutrale mægler, der skal styre konflikten frem til enighed. Det er her hele kunsten ligger. Det kræver både juridisk og stor menneskelig indsigt, og derfor har Sanne Vahlun også taget en uddannelse som NLP terapeut.

Mediationen har ikke til formål at finde frem til, hvem der har ret eller uret. Mediation har derimod til formål at tænke fremad og finde løsninger, der søger at integrerer parternes krav og rettigheder for fremtiden. Det er derfor, at sager, som i princippet ligner hinanden, løses vidt forskelligt, afhængigt af de involverede parter. Det skyldes, at mediationen også sætter fokus på de mellemmenneskelige aspekter i løsningsmodellen. Det sker sjældent i retssager, hvor afgørelsen udelukkende bygger på beviser og fakta.

Det store spring

For Sanne Vahlun har det været et stort spring fra et sikkert job som advokat til at blive mediator på fuld tid. "Jeg har gennem de sidste år arbejdet med mediation ved siden af mit arbejde som advokat, men jeg har følt, at jeg stod i et vadested. Derfor har jeg nu besluttet udelukkende at arbejde som mediator og specialisere mig i at forlige parter i en konflikt. Jeg siger nej tak, når gamle kunder henvender sig. Det har faktisk været meget svært for mig i begyndelsen da det jo var en sikker indtjening. Samtidig er der mange af mine gamle kollegaer, der ikke har kunnet forstå, at jeg ønskede at skifte det sikre job ud med en usikker fremtid som mediator", siger Sanne Vahlun.

Sanne Vahlun er i dag ikke i tvivl om, at der vil blive stor efterspørgsel på mediation fra erhvervslivet. Derfor er hun begyndt at arrangere kurser i mediation, og tilbyder at komme rundt til virksomheder for at fortælle om de mange perspektiver, der er i mediation.

Virksomheder søger løsninger

Sanne Vahlun har fungeret som advokat i mange år og ønsker derfor at henvende sig til virksomheder, der skal have løst juridisk komplicerede konflikter, som normalt ville blive afgjort i retten.

"Har en virksomhed en konflikt med en god samarbejdspartner og sagen afgøres i retten, kan man næsten være sikker på, at samarbejdet ophører", forklarer Sanne Vahlun. Men løses konflikten gennem en mediation, er der større sandsynlighed for, at samarbejdet vil fortsætte og måske blive mere frugtbart. Konflikten kan i flere tilfælde være med til at udvikle samarbejdet, fordi der bliver sat fokus konfliktens omdrejningspunkter, og det kaster lys på de forskellige parters interesser i sagen.

 

Mediation øgede omsætning

"Lad mig komme med et eksempel", siger Sanne Vahlun. "En virksomhed havde problemer i en afdeling, der stod for at samle nogle bestemte komponenter, som andre afdelinger i virksomheden var afhængige af. Derfor opstod der gnidninger mellem de forskellige afdelinger og medarbejderne blev mere og mere utilfredse med deres arbejdsvilkår. Det påvirkede produktiviteten i negativ retning. Ledelsen blev enig om at løse problemet gennem mediation", forklarer Sanne Vahlun.

Alle medarbejdere i afdelingen deltog i selve mediationen. Her fik mediatoren parterne til selv at finde frem til problemets kerne, og det viste sig at være en bestemt medarbejder, der var årsag til den dårlige stemning. Gennem mediationsprocessen erkendte denne medarbejder selv, at det var hende, der var skyld i den dårlige stemning og den manglende arbejdsglæde. Hun blev opmærksom på sin adfærd, og derved havde hun og hendes kollegaer nu mulighed for at sætte skub i processen med at finde egnede løsningsforslag. Samtidig fik personalet sat en dialog i gang, som nu kunne føres i kraft af de erkendelser, personalet nåede frem til. Det betød, at produktiviteten steg i løbet af de næste måneder og ledelsen kunne aflæse konfliktløsningen på omsætningen i det følgende kvartal.

 

Konflikter rummer udvikling

"Der er mange eksempler på, hvordan en konstruktiv mediation kan føre til en positiv udvikling for konflikternes parter. Derfor er det vigtigt, at man opfatter konflikter som et potentiale for forandring, udvikling og fremdrift", siger Sanne Vahlun.

At vinde eller tabe er et mål i spil og konkurrence, men ikke i konfliktløsning. Når man skal løse konflikter handler det om at udvikle anerkendelse og værdsætte forskelle. I mediation arbejder man med, at en konflikt hverken er positiv eller negativ, men først og fremmest er udtryk for, at stærke energier mødes og det rummer potentialet for forandring og udvikling.

 


Toppen af siden

Forside
Mediation
Sanne Vahlun
NLP
Empati
Foredrag
Kurser
Brochure
Bibliotek
Kontakt
Borrevej 20 · 6400 Sønderborg · Tlf. 7443 7048 · sanne@vahlun.dk