Til forside

DJØFbladet nr. 1, 2003

© DJØF ONline 07.01.2003

Konfliktløsning gennem mediation

Konflikthåndtering gennem mediation, hvor man søger at forlige parterne i civile sager uden brug af dommer eller retssag, er en ny metode i Danmark.

Af Charlotte Bach, freelancejournalist

------------------------------------------------------------------------

 

Advokater, der uddanner sig til mediatorer, skal kunne mere end deres juridiske fadervor. De skal kunne lytte, spørge, opsummere og stille løsningsforslag. Og de skal have sans for sproglige metaforer. Resultatet adskiller sig ofte fra det, der kunne være kommet ud af en retssag, men det er opnået i enighed mellem parterne, og det sikrer en urban fremtidig omgangstone.

Mediation drejer sig ikke om terapi eller noget mystisk. Det er meget vigtigt for advokat og mediator Pia Deleuran at få slået fast. Hun er i 1997-98 uddannet i konfliktløsningsmetoden gennem Foreningen af familieretsadvokater og har praktiseret, undervist og holdt oplæg om metoden lige siden.

"Mediation er en metode, der gør det muligt at finde frem til nogle mindelige løsninger i en konflikt, hvor parterne gennem samtale selv bidrager med forslag. Man kan sige, at ansvaret og det at bidrage aktivt er lagt i hænderne på parterne. Men selve processen har mediator ansvaret for. Det gælder om at skabe et fortroligt rum mellem de to parter og mediator, så det bliver muligt i fællesskab at se på, hvad der er gode løsningsforslag. Således er både processen, løsningen og parternes fremtidige kommunikation i fokus", siger hun.

Metaforer og humor

Pia Deleuran opfatter mediatorrollen som meget anderledes end den rolle, advokater normalt har, hvor de er meget fokuserede på retsregler og på resultater. En mediator skal, med hele det juridiske system i baghovedet, optræde som inspirator, der hjælper parterne til at finde muligheder, kompromiser og løsninger, alle kan tiltræde. Det kræver en helt anden tilgang til problemet end den juridiske. Især spiller sproget en afgørende rolle. Mediator skal vide noget om spørgeteknik, om opsummeringsteknik og om at finde kompromiser.

"Sproglige virkemidler har ligeledes stor betydning", siger Pia Deleuran.

"Metaforer vil i mange tilfælde kunne anvendes som illustration af uoverensstemmelserne. F.eks. et træ, hvor parterne kan angive om deres problem befinder sig i stammen eller på en kvist øverst oppe. Broer, døre der er åbne eller lukkede, puslespil med én brik ad gangen, elastikker til illustration af fleksibilitet, solopgang og solnedgang ved tabsituationer er andre eksempler på metaforer, som jeg anvender i mediationsforløbet. Parterne kan gennem metaforer få en ny forståelse for deres problemer. Desuden må vi ikke glemme humor. Den kan løse op for mangen en krampagtig situation. Men den skal selvfølgelig bruges med finfølelse. Endelig er tavlen eller flip-overen af stor betydning. Her noterer vi den dagsorden, vi sammen har fundet frem til som udgangspunkt for mødet".

Forskellige forløb

Det er ikke en traditionel advokatrådgivning, parterne får, når de går til en advokatmediator. De får en overordnet ramme og en overordnet løsningsmodel for deres konflikt. Som Pia Deleuran er oplært, er hovedreglen, at der udarbejdes et resumé af parternes aftaler, som dernæst forelægges parternes advokater. Den formelle registrering og opfølgning på de aftaler, der er lavet under mediationen, udfærdiges af partsadvokaterne, der også indhenter dokumenter, regnskaber m.v. undervejs, hvis parterne ikke selv ønsker at påtage sig det arbejde.

Der er dog forskel på, hvordan mediation praktiseres, da det i visse konflikter er centralt, at aftalen bliver udarbejdet i tilknytning til mediationsforløbet. I sådanne sager vil parternes advokater typisk deltage i forløbet.

"Jeg råder altid parterne til at tage en partsadvokat tidligt i mediationsforløbet, så parterne ved, hvad de har krav på rent juridisk. Med det i baghovedet er de bedre rustet til mediationen. Jo mere folk har fingrene nede i deres egne dokumenter, jo bedre, og partsadvokaterne er velkomne til at deltage i mediationen, hvis det er et ønske fra parternes side - det er det nogle gange".

Ikke alle advokater egner sig til at være mediatorer, mener Pia Deleuran, og en del finder ikke mediationsformen passende til deres temperament. De vil hellere arbejde mere konkret med de juridiske problemstillinger.

"Men det er vigtigt, at alle har kendskab til metoden og kan rådgive klienter om filosofien bag", siger hun.

Mange familiesager

Pia Deleuran har siden 1998 haft en snes mediationsforløb. De har fortrinsvis drejet sig om familieretlige spørgsmål, f.eks. separation, bodeling og samværsret, og antallet af møder har strakt sig fra ét til syv pr. sag.

"Advokatmediation har selvfølgelig noget med jura at gøre, men metoden sætter mennesket og følelserne i fokus og ikke mindst kommunikationen mellem parterne efter konfliktens afslutning. Ved opløsning af parforhold drejer det sig om at sige pænt farvel til hinanden. Og skal vi se mere kynisk på det, er mediation en betydelig samfundsmæssig fordel sammenlignet med en traditionel retssag. Konflikterne kan på en helt anden måde lægges til hvile, da parterne selv har fundet frem til en løsning".


Toppen af siden

Forside
Mediation
Sanne Vahlun
NLP
Empati
Foredrag
Kurser
Brochure
Bibliotek
Kontakt
Borrevej 20 · 6400 Sønderborg · Tlf. 7443 7048 · sanne@vahlun.dk